Menu

Nieuws

Kort filmpje

De pracht van de perenboomgaard: Een kort promotiefilmpje (2,3 MB)

Natuurwerkdag 2018

Vind je natuur in de stad belangrijk? Schrijf je dan nu in voor de Natuurwerkdag op 3 November!
In de Hof van Seghwaert wordt er hard gewerkt om de natuur in de stad meer ruimte te geven. Natuur is essentieel om een stad leefbaar te houden. In groene steden is het leefklimaat prettiger en gezonder en zijn mensen gelukkiger. Daarom is de boomgaard in drukke stad Zoetermeer ook zo belangrijk.
Op zaterdag 3 november kan je een dagje mee komen helpen in De Hof van Seghwaert. Op deze dag gaan we aan de slag met een aantal leuke klussen. We gaan bijvoorbeeld een bijenheuvel voor grondbijen aanleggen en planten poten voor vlinders. Ook maken we nestgelegenheden en overwinteringsplaatsen voor vogels, egels,vleermuizen en amfibieën.
De dag begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Wij zorgen voor lunch. Geef je op via Info@hofvanseghwaert.nl

Burendag Seghwaert: Buren voor Buren

Zaterdag 22 september burendag! Heel veel leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen. Kom bijvoorbeeld peren plukken en maak er een heerlijke smoothie van! Kijk voor meer activiteiten op de flyer: Flyer burendag 2018.pdf (146,0 KB) . Aanmelden niet nodig. Kom naar het veld naast De Patio (Gaardedreef 189).
Burendag Seghwaert wordt georganiseerd door Hof van Seghwaert, Seghwaert op Dreef en Kern kinderopvang.

De opbrengst van de perenpluk

Er is een enorme hoeveelheid peren geplukt op 6, 7, 8 en 9 september. Wel 15 kratten vol! De inhoud van zo'n krat is 300 kg. In totaal zijn er dus 4.500 kg peren geplukt. Alle kratten zijn op maandag 10 september opgehaald en daarvan is inmiddels een grote hoeveelheid sap geperst. Op vrijdag 14 september zijn er 3.672 flessen van 1 liter in Zoetermeer afgeleverd.
We zijn nu op zoek naar extra verkooppunten. Heb je een tip of weet je een adres waar we veel perensap kunnen verkopen? Neem dan contact op met het bestuur van de Hof van Seghwaert via het e-mailadres info@hofvanseghwaert.nl

Perenpluk!

De perenbomen hangen vol. Wie komt helpen plukken?
Op 6, 7, 8 en 9 september gaan we aan de slag. Je bent elke dag welkom om mee te helpen. (Voor tijden, zie onder)
Op vrijdag 7 september organiseren we een gezellige plukavond en bakken we een pizza voor alle plukkers (pizza gratis, drankje 1 euro).

We plukken de peren om er sap van te maken. Het sap wordt gemaakt door Schulp Vruchtensap en wordt op diverse plekken in Zoetermeer verkocht. Dit sap is een belangrijke inkomstenbron voor de Hof. Hiervan betalen we onderhoud en organiseren we activiteiten voor de buurt. Perenplukken is altijd erg gezellig en (let op) verslavend. Dus kom ook mee plukken.

Natuurlijker mag je als plukker ook wat peren voor jezelf plukken (1 euro/kg).
Ook na 9 september kan je nog peren komen plukken voor eigen consumptie bijvoorbeeld op burendag 22 september.

6 september 18.30 - 21.00
7 september 10.00 - 21.00
8 september 10.00 - 16.00
9 september 10.00 - 15.00
Graag zelf een emmer meenemen.

Privacy statement

Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Op de pagina 'Privacy Statement' kun je meer lezen en is het document 'Privacy verklaring' benaderbaar.

We hebben stroom!

En een nieuwe kas en het composttoilet is bijna af.

Vanaf woensdag 4 april april zijn we aangesloten op het electriciteitsnetwerk. Dat heeft wat (natte) voeten in de aarde gehad. We hebben niet alleen stroom gekregen, waardoor we ook in de donkere maanden ook in het Conference huis kunnen zijn, maar we kunnen nu ook stroom gaan terugleveren met onze zonnepanelen.
Ook wordt er op dit moment druk gebouwd aan ons eigen composttoilet. Een composttoilet is een speciaal toilet waarbij menselijke urine en ontlasting van elkaar worden gescheiden en wordt hergebruikt. Een composttoilet wordt veel toegepast bij de bouw van zogenaamde 'Tiny houses'.

Al met al zijn in de Hof weer 2 nieuwe duurzame projecten gerealiseerd.

Energie! Seghwaert maakt vaart

Op dinsdag 20 februari van 19.00 – 21.30 uur zijn buurtbewoners welkom bij Seghwaert Op Dreef om meer te horen over het project Seghwaert maakt vaart. Met dit project worden inwoners van Seghwaert geholpen om energie in de eigen woning te besparen. Maar ook om de woning comfortabeler, gezonder en waardevast voor de toekomst te maken. En natuurlijk om klimaatverandering tegen te gaan.

Daarvoor hebben DEZo, de gemeente en de stichting Piëzo het project 'Seghwaart maakt Vaart' opgezet. S.O.D. biedt onderdak aan het project om met op te richten buurtteams te vergaderen, om energieambassadeurs op te leiden, om een spreekuur over energiebesparing te houden en om informatiebijeenkomsten te houden voor de inwoners van Seghwaert.
Tijdens de inloopavond op dinsdag 20 februari hoort u hoe ‘Seghwaert maakt Vaart’ u als inwoner van Seghwaert kan ondersteunen om uw woning energiezuinig te maken. Om 19.30 uur opent wethouder Paalvast de avond met een toespraak, een kop koffie of thee en een stuk taart. Als u komt, stuur dan bij voorkeur een e-mail naar peter.van.oppen@dezo.eu

ANBI status

Vlak voor de jaarwisseling heeft het bestuur van De Hof van Seghwaert van de belastingsdienst het bericht ontvangen dat de stichting 'De Hof van Seghwaert' met ingang van 1 januari 2017 (dus met terugwerkende kracht) de ANBI status heeft gekregen. ANBI staat voor 'Algemeen Nut Beogende Instelling' en de status houdt in dat giften en schenkingen die onze donateurs doen, onder voorwaarden kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dit kunnen zij doen bij hun jaarlijkse belastingaangifte. ‘Stichting De Hof van Seghwaert’ is bovendien vrijgesteld van schenk- of erfbelasting. Dit betekent dat wij geen belasting hoeven te betalen over ontvangen schenkingen of nalatenschappen. Al met al heel goed nieuws!

Afschermplicht in de Hof

In verband met de geconstateerde vogelgriep elders in het land, zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels met onmiddelijke ingang van 8 december verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Hiermee wordt voorkomen dat deze dieren in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Het afschermen kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.
Voor de Hof van Seghwaert betekent dit dat de kippen tot nader order in hun verblijf blijven. We verzoeken iedereen om het contact met onze kippen te minimaliseren om zo elk risico te vermijden dat onze kippen besmet raken.

Onze kerstboom

Op 6 december is onze duurzame kerstboom neergezet, gemaakt door een van onze geweldige vrijwilligers.
Rond kerst is er van alles te doen in de Hof. Kom bijvoorbeeld naar onze gezellige borrel in de aanloop naar kerst. Deze is op 22 december tussen 19 en 21 uur. Maak kennis met ons initiatief en geniet van de kerstsfeer tussen de perenbomen en bekijk onze duurzame kerstboom. Iedereen is welkom!
Er staat een soepje en een glaasje gluhwein of chocomelk voor je klaar.
Meld je aan via info@hofvanseghwaert.nl

Natuurwerkdag

Op natuurwerkdag 2014 is het allemaal begonnen. Toen gingen we voor het eerst aan de slag om de boomgaard weer begaanbaar te maken. En moet je eens kijken wat er nu staat!
Ook dit jaar, op zaterdag 4 november, hebben ruim 40 vrijwilligers van en voor de Hof van Seghwaert de handen uit de mouwen gestoken en heel veel klussen in de boomgaard uitgevoerd. Het weer zat mee, de stemming zat erin en de soepen en flammkuchen waren heerlijk!
Het nieuwe deel is nu beter begaanbaar, het zand in het kippenhok is vervangen en de moestuin is weer aan kant. Vele honderden kilo's kalk zijn bij de perenbomen terechtgekomen en onze 2 (!) maatschappelijke stagiaires hebben een grote hoeveelheid zand verplaatst met kruiwagens. Alle vrijwilligers en supporters hartelijk dank!

Burendag zaterdag 23 september

Burendag was een fantastisch leuk buurtfeest met vele activiteiten zoals kinderspelen, een schilderworkshop, schminken, vlinderkastjes timmeren en de laatste peren plukken. Ook was er een heerlijke pizza proeverij!
De burendag werd georganiseerd door De Hof van Seghwaert en Buurtvereniging Seghwaert op Dreef.

Burendag stond dit jaar bij de Hof van Seghwaert in het teken van Vlinders!  De Hof van Seghwaert wordt straks een officiële bijen-vlinder idylle! Een deel het park voor de Perengaard van de Hof van Seghweart wordt omgetoverd naar een bloemenveld. De voorgenomen start met het inzaaien van het bloemenveld kon helaas niet doorgaan vanwege de regen die de afgelopen weken veelvuldig is gevallen.
Daarvoor in de plaats heeft wethouder Robin Paalvast om 10 uur het bijenhotel officieel geopend. We hebben nu een echte Bed and Breakfast voor de bijen in de Hof staan!
 

Perenpluk 2017

Maandag 11 september werden 8 volle kisten met peren opgehaald. Eind van de maand komen een paar duizend flessen met perensap terug.
De oogst is een stuk minder dan vorig jaar. Oorzaak: de nachtvorst in april, schade veroorzaakt door vogels en het resultaat van het snoeien van afgelopen winter. Veel bomen gaven wel door dat snoeien grotere peren dan voorgaande jaren.
We mogen volgend jaar op een grotere oogst rekenen, omdat we de komende tijd flink gaan bemesten.
 

Hof van Seghwaert promotieteam in actie!

We hebben een heus promotieteam bestaande uit een aantal vrijwilligers van de Hof van Seghwaert. Op zaterdag 2 september hebben ze, tijdens de Boerenmarkt in de Dorpsstraat, voor het eerst in een kraam verschillende producten van de Hof van Segwaert verkocht. Aan bezoekers van de kraam is informatie gegeven over het bestaan van de Hof en de activiteiten die daar georganiseerd worden. Ook op zondag 3 september is het promotieteam actief geweest op ‘Markt in ‘t Park’. Een evenement georganiseerd door Stichting Terra Art Projects. Ook hier heeft het promotieteam aan bezoekers informatie gegeven over De Hof Van Segwaert en de activiteiten die georganiseerd worden.
Het eerste optreden van het promotieteam was een groot succes. In de toekomst zullen we vaker verschijnen bij de diverse evenementen die in de gemeente Zoetermeer georganiseerd worden.
 

Conference huis

Vrijdag 25 augustus 15.30 uur verrichtte wethouder Isabelle Vugs de officiële opening van ons nieuwe onderkomen en onthulde ook de naam: Conference huis.Tegelijkertijd vond de ondertekening van de tienjarige gebruikersovereenkomst plaats.
De voortgang van de bouw en de opening op 25 augustus van het
is hier te zien .

Meer en aanvullend nieuws is te vinden op:
https://www.facebook.com/HofvanSeghwaert/

 

Ons perensap is te koop in de Hof en bij:

  • AH/Seghwaert
  • Stadsboerderij De Balijhoeve
  • Stadsboerderij Weidemolen
  • Stadhuis-Forum
  • Alexanderhoeve Ruud&Christa Solcer, winkelcentrum Rokkeveen

Nieuwsbrieven In de media