Menu

Nieuws

Genieten in de Hof

Laatste weekend! Kom genieten van de bloesem in de Hof! We zijn a.s zaterdag dd 20 april geopend van 10 tot 15 uur en 2e paasdag van 13.30 tot 16 uur. Op 2e paasdag, 22 april is het ook nationale zaaidag. Voor de eerste 20 bezoekers is er een gratis zakje zaad voor bijenbloemen. Om 14.00 uur is wijkwethouder Margreet van Driel aanwezig om de aftrap te geven van ons bijenproject: BuurtBijenlint. Langs een wandelroute van De Hof van Seghwaert naar De Zoete Aarde. Langs deze route komen er vele bijenplekken met “Bed & Breakfast for Bees”, een bijenhotel en bijenplanten. Maandag plaatsen we de eerste hotels en bijenplanten. Wil je meedoen?

Buurtbewoners kunnen een hotel langs deze route “boeken” door deze plek te adopteren. Wij zorgen voor het hotel en de planten, jij verzorgt de planten en houdt de boel netjes. Het is nog mogelijk om hotels te boeken! Ze zijn nog beschikbaar in de buurt van de Tarweakker, Peulenakker en langs de Leidsewallenwetering (tussen het Kangoeroepad en Kroosvaart). Dus heb je interesse? Meld je aan via bb4bees@gmail.com

Buurtproject B&B 4 bees

De Hof van Seghwaert en De Zoete Aarde gaan samen een wandelroute met bijenhotels in de wijk aanleggen. Doe ook mee en maak je buurt fleuriger en zorg voor meer biodiversiteit in Zoetermeer!
Wil je meer weten over het dit buurtproject B&B 4 bees of over bijenhotels en het belang van wilde bijen?
Kom naar 1 van de informatiebijeenkomsten:

  • Hof van Seghwaert, Gaardedreef 169, op dinsdag 19 maart van 19:30 - 20:30 uur
  • Buurttuin Zoete Aarde, Broekwegzijde 195, donderdag 21 maart 19:30 - 20:30 uur

Suzanne & Stef en Simone & Hans vertellen je dan graag meer over dit buurtproject.

Natuurliefhebbers betrokken bij perenboomgaard Hof van Seghwaert en Buurttuin Zoete Aarde gaan samen een wilde bijen-wandelroute maken tussen de beide buurttuinen. Hiervoor willen wij samen met buurtbewoners bijenhotels (20-40 stuks) plaatsen langs een mooie groene route door de woonwijken Seghwaert en De Leyens.
B&B 4 bees: ‘Bed & breakfast voor bijen’. Het bed voor de wilde bijen is het insectenhotels het ontbijt zijn voedselplanten. De eerste B&B 4 bees worden geplaatst op 22 april in het nationale zaaiweekend van Nederland Zoemt.

Zo kun je mee doen (meerdere keuzes mogelijk):

  • Helpen met het plaatsen van de hotels en de voedselplanten langs de route (in openbaar groen);
  • of een B&B 4 bees langs de route adopteren en de voedsel planten verzorgen;
  • of meehelpen met een onderzoek naar wilde bijen in samenwerking met Naturalis;
  • of als B&B 4 bees-ambassadeur Zoetermeer nóg groener en bio-diverser maken.

Enthousiast geworden? Geef je op voor 1 of meer van deze taken bij de ‘boekingssite’ voor blije bij-reizen. Mail: BB4bees@gmail.com

Bijenweekend

Op 21 en 22 april staat het weekend geheel in het teken van de bij. De Hof van Seghwaert doet mee aan de Nationale Bijentelling en aan de Nationale Zaaidag.

Op 22 april starten we met de aanleg van Het Buurtbijen lint. Een route van buurttuin Zoete Aarde naar De Hof van Seghwaert met langs de route bijenhotels: Bed & Breakfast 4 Bees.

Meer weten? Geef je alvast op via Info@hofvanseghwaert.nl

https://www.ivn.nl/bijentelling
https://www.thepollinators.org/agenda/landelijke-zaaidag

NLdoet 2019

NLdoet zijn twee landelijke klusdagen waarbij iedereen een dagje vrijwilligerswerk kan doen.
Deze NLdoet gaan we aan de slag met de inrichting van het Struweel, het mini-natuurgebeid in de Hof. We maken onder anderen een mooie zitbank met bloembakken en gaan struiken en planten poten.
In de boomgaard zelf gaan we met allerhande kleine en grote klussen aan de slag. Zo bouwen we een aardbeientoren in de moestuin, bemesten we de perenbomen en zaaien we klaver in de wijngaard. Kinderen kunnen meehelpen met de bouw van een wilgentenen hut.
Genoeg te doen voor jong en oud!
We zitten beide dagen al aardig vol maar voor buurtbewoners is er nog wel een plekje! Meld je aan via info@hofvanseghwaert.nl

Nationale tuinvogeltelling 2019

Op zaterdag 26 januari doet de Hof weer mee met de nationale tuinvogeltelling. De Vogelbescherming vraagt iedereen de vogels in hun tuin te tellen om te zien hoe het gaat met de vogelstand in Nederland. Ook in de Hof van Seghwaert tellen we mee!

We verzamelen om 10.30 uur in het Conference Huis in de Hof en starten met tellen om 11 uur. Een half uur lang tellen we elke vogel die in de Hof zit. Maar de Hof is groot, we kunnen dus wel een paar extra tellers gebruiken! Ook kinderen zijn welkom.

Na het tellen bespreken we de resultaten en gaan we gezamenlijk vetbollen maken en pinda’s rijgen om de vogels de winter door te krijgen. Als je het leuk vindt kun je ook vogelhuisjes maken om in de boomgaard op te hangen. Wij zorgen voor koffie en thee en tellijsten, zelf moet je zorgen voor warme kleding, goede schoenen en eventueel een verrekijker.

Gluren bij de Buren!

Zet het gelijk op je nieuwe kalender en in je agenda want dit is echt heel erg goed!
Overal in Zoetermeer zijn op deze dag optredens, bij mensen thuis en op unieke plekjes in Zoetermeer. Ook in de Hof van Seghwaert. Maak er een leuke fietstocht van en bezoek op één middag 3 of 4 mini-optredens.

Kom zeker ook naar de De Hof van Seghwaert. In De Hof treedt Lennart Arends op.

Nieuwe locatie opslag perensap

Goed nieuws! De vlag mag uit! Het werd een beetje spannend maar.... we hebben opslag gevonden voor ons perensap! We kunnen ons sap opslaan bij Het Seghe Waert, het voormalig ouderencentrum in onze wijk. Heel veel dank aan Fonteynenburg die ons deze ruimte heeft aangeboden. Dank ook aan de Voedselbank Uitdeelpunten in Zoetermeer waar we de afgelopen jaren mee mochten samenwerken. En dank aan alle mensen die voor ons op zoek gegaan zijn. Dankzij jullie hulp is het gelukt! Samen sterk!