Menu

Jeu de Boules

Woensdagavond – inloopavond

Iedereen is welkom om aan te sluiten bij de wekelijkse jeu de boules avond.  Tussen 17 juli en 28 augustus kan je elke woensdagavond van 19.30-21.00 uur mee spelen. Jeu de Boules ballen zijn aanwezig en je hoeft geen ervaring te hebben. Locatie: parkje voor de ingang van de Hof van Seghwaert aan de Gaardedreef.

Spelregels Petanque

Een spel spelen, een sport beoefenen of als toeschouwer aandachtig toekijken zonder te weten hoe de spelregels zijn, dat kan natuurlijk niet. We leggen de spelregels in het kort uit.

Hoe wordt pétanque gespeeld?

  1. Je speelt tête-à-tête (individueel, 1 tegen 1), doublette (2 tegen 2) of triplette (3 tegen 3). Bij tête-à-tête en doublette gebruikt elke speler 3 boules, bij triplette 2 boules.
  2. Wie de toss wint bepaalt waar er wordt gespeeld en maakt een werpcirkel op de grond met een doorsnede tussen de 35 en 50 cm. Als je gooit moeten de beide voeten binnen de werpcirkel op de grond blijven.
  3. De beginnende speler werpt het but uit tussen de 6 en 10 meter en minstens 1 meter van een obstakel.
  4. De eerste speler probeert een boule zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen.
  5. Vervolgens probeert een speler van de andere partij een boule dichter bij het but te plaatsen of een boule van de tegenstander die "op punt" ligt, te schieten.
  6. Daarna moet de partij, waarvan de boule niet op punt ligt, net zo lang gooien totdat dat wel zo is.
  7. Als een partij geen boules meer heeft, kan de tegenpartij proberen nog meer boules beter te plaatsen.
  8. Als alle boules gespeeld zijn, krijgt de winnende partij net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste boule van de tegenpartij.
  9. Degene die een speelronde wint, werpt als eerste het but weer uit.
  10. De partij die het eerst 13 punten heeft gemaakt, is winnaar.