Menu

Moestuin

De moestuin van de Hof van Seghwaert wordt beheerd en onderhouden door een aantal vrijwilligers en is ingericht volgens de principes van permacultuur. Met deze methode wordt de kracht van de natuur optimaal gebruikt door gewassen die elkaar versterken bij elkaar te planten. We maken gebruik van natuurlijke meststoffen. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Indeling:
De moestuin is ingedeeld in vakken met gewassen met daartussen rijen bessenstruiken, theeplanten en een kruidenspiraal.

Onderhoud:
Het onderhoud van de moestuin wordt gedaan door een leuke groep vrijwilligers op de zaterdagochtend en donderdagavond (zomer). Daarnaast kunnen de vrijwilligers ook tijdens de openingstijden in de moestuin terecht.

Groentes:
De vrijwilligers van de moestuin in de Hof bepalen samen wat er gekweekt wordt. In het voorjaar worden plantjes in een kas opgekweekt tot ze sterk genoeg zijn om naar buiten te gaan. Later in het jaar wordt ook in de volle grond gezaaid. We streven er naar om de moestuin optimaal te gebruiken en zaaien opnieuw in als een gewas geoogst is. Gewassen die wij kweken zijn bijvoorbeeld: rode biet, sla, snijbonen, pronkbonen, mais, tomaten, broccoli, courgette en pompoen. Maar we telen ook wat meer bijzondere gewassen zoals de pattison, koolraap en de tomatino.

Fruit:
Fruit is lekker om te snoepen en kan verwerkt worden tot jam. Er is een variatie aan fruitstruiken aangeplant zoals bramen, frambozen, aardbeien, zwarte bes, aalbes en kruisbes.

Kruiden en thee:
Midden in de moestuin staat een kruidenspiraal. Dit is een verhoogde teeltbak in de vorm van een spiraal en opgebouwd uit dakpannen. In deze spiraal zijn vele soorten kruiden te vinden zoals tijm, rozemarijn, bieslook, laurier, oregano, selderij en basilicum.

Ook zijn er theekruiden aangeplant zoals melisse, Marokkaanse munt, pepermunt en onze eigen favoriet citroenverveine.

Verkoop:
Alle gewassen zijn, indien voorradig, te koop. Prijzen zijn, net als vroeger, afhankelijk van vraag en aanbod. Natuurlijk is het aanbod ook afhankelijk van de oogst. De opbrengst van de verkoop is geheel voor het onderhoud en verdere ontwikkeling van de Hof van Seghwaert.

Foto's moestuin
Aanleg moestuin april 2016 (1,7 MB)
Aanleg moestuin april 2016 (2,5 MB)
De moestuin in augustus 2016 (6,6 MB)