Menu

BuurtBijenLint

Wandeling BuurtBijenLint, een wandeling van 4,8 km langs groen in Zoetermeer

Het BuurtBijenLint is een wandeling van ongeveer 4,8 kilometer tussen boomgaard De Hof van Seghwaert en Buurttuin De Zoete Aarde.  De wandeling neemt je mee langs groene plekjes, parken en oude waterwegen die deze wijken rijk zijn. Maar vooral neemt deze route je mee langs heel veel bijenhotels.
De routebeschrijving (PDF) kan je hier downloaden en eventueel printen: 200331 Flyer BuurtBijenLint.pdf (2,3 MB)
De route is mogelijk gemaakt met hulp van: De Groene Motor, Kern Met Pit, de gemeente Zoetermeer en vooral met de hulp van enthousiaste vrijwilligers en buurtbewoners!
 
De bijenroute is ook te downloaden als GPS-route zodat je de route makkelijk met je telefoon kan lopen. Je vindt dan bij elk hotel uitleg over de planten en de omgeving. Deze GPS-route kan je in diverse apps op je telefoon gebruiken, op je GarminGPS Of in Google Earth. Zoek in de AppStore of PlayStore bijvoorbeeld de app GPX viewer.
20200229 BBL naam.gpx (117,1 KB)

De route is in 2019 aangelegd door samen met buurtbewoners stukjes adoptiegroen in de woonwijken te adopteren en te onderhouden.  Vrijwilligers van zowel  de Zoeter Aarde als De Hof van Seghwaert hebben het initiatief genomen om meer bij-vriendelijke plekken in de wijk aan te gaan leggen. Buurtbewoners werden gevraagd een stukje adoptiegroen langs de route te adopteren en te helpen bij de aanplant en de verzorging van  bloemen en struiken die veel voedsel voor bijen leveren. Ook maken we plekjes waar bijen goed kunnen overleven. Voor meer informatie kan je contact opnemen via info@hofvanseghwaert.nl
 

Bijen zijn belangrijk!

Wist je dat wilde bijen de belangrijkste bijen zijn in ons ecosysteem? De bijenpopulatie is de laatste jaren dramatisch gedaald. Dit heeft effect op ons allemaal: maar liefst driekwart van de landbouwproducten is afhankelijk van bestuiving. Het is daarom belangrijk dat de bijen blijven bestaan. De belangrijkste oorzaken van de bijensterfte zijn:

  • Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
  • Het verdwijnen van voldoende voedsel voor de bij.
  • Te weinig ‘woonruimte’ voor de nesten.
Het eerst punt is een politiek punt en iets waar je niet zo snel iets aan kunt doen. De laatste twee punten kun we echter wel verbeteren! Daarom hebben De Hof van Seghwaert en Buurttuin de Zoete Aarde het initiatief genomen om in de wijken Seghwaert en de Leyens een lint van bijen plantsoenen aan te leggen. Samen vormen zij het BuurtBijenLint, een leuke wandelroute.
 

 

En waarom zijn wilde bijen dan belangrijk?

De meeste planten moeten bestoven worden om zich te kunnen voortplanten. Dit betekent dat stuifmeel van een mannelijke bloem op de stamper van een vrouwelijke bloem terecht moet komen. Bij sommige planten vindt de verspreiding van stuifmeel plaats via wind of water of door zelfbestuiving. Veel planten, in Nederland maar liefst 80% van de plantensoorten, zijn voor hun bestuiving afhankelijk van insecten.
Waarschijnlijk ken je de bij vooral van de honing en de grote groepen waarin ze leven. Maar wist je dat dit maar één soort is van de 350 verschillende soorten die in Nederland zijn aangetroffen. Wilde bijen zijn in de natuur veel belangrijke dan honingbijen. Ze zijn betere bestuivers en leven overal in de natuur terwijl honingbijen afhankelijk zijn van een imker. Het aantal wilde bijen neemt wereldwijd af door gebruik van insecticiden, tekort aan nestgelegenheid en een tekort aan voedselrijke planten. Door meer bijenvriendelijke plekken aan te leggen komen er weer meer bijen. En nog veel meer want ook veel andere dieren zoals vogels en kleine zoogdieren als egels hebben voordeel van deze plekjes. Ook voor hen biedt het voedsel en een goede schuilplaats. Voor meer informatie kijk op: https://www.buitenlevengevoel.nl/waarom-zijn-bijen-belangrijk/


Wat kan je zelf doen voor bijen?

  • Zet drachtplanten, zoals klaprozen, sedum, vlinderstruiken en wilg in je tuin.
  • Gebruik geen pesticiden om bijvoorbeeld luizen, emelten, onkruid en/of schimmels te verdelgen.
  • Plaats nestkastjes, zet bloemen met nectar in je tuin en creëer rommelhoekjes om vogels, spinnen, lieveheersbeestjes, egels en slakken aan te trekken. Zij nemen als natuurlijke vijand van plaaginsecten, onkruid en schimmels, de rol van bestrijdingsmiddelen over.
  • Laat onkruid staan. Wilde onkruiden, bloemen en planten zijn uitstekende voedselbronnen voor bijen. In het vroege voorjaar zijn onkruiden zoals paardenbloemen vaak het enige voedsel voor insecten. Bloeiende planten zijn belangrijk voor hommels, solitaire bijen en honingbijen.
  • Leg een bloemenweide in plaats van een grasveld aan. Op een gazon dat voortdurend wordt gemaaid krijgen grassen, maar ook wilde bloemen en planten geen kans om nectar en stuifmeel voor de bijen te produceren.
  • Plaats een bijenhotel. Maak er een zelf of koop er een bij een goed tuincentrum.
  • Veel wilde bijen nestelen in de grond. Een hoop stevig zand of grond in het zonnetje is en prima nestplek voor deze bijen. Zorg wel dat deze plek niet omgewoeld of platgetrapt wordt. Dan gaan de holletjes verloren.
  • Sponsor bijenoases. Bijenoases zijn grote bloemrijke plekken in de stad, op het platteland of langs sloten en wegen. Bijen hebben zo’n leefomgeving met gezond voedsel, water en schuilplaatsen nodig om te overleven.
  • Laat jezelf (en je kinderen) informeren over bijen. Bijen zijn niet gevaarlijk. Bijen zoeken naar bloemen en vallen mensen niet aan, als je ze maar met rust laat.